8 remek ötlet lépcsők megvilágítására

Ingatlantájoló.hu 2019.11.14 14:57:55

Ma már egyre gyakoribbak az emeletes családi házak, belső kétszintes lakások, így egyre gyakrabban találkozhatunk lépcsőkkel az otthonokon belül. Ráadásul egyre szebb és szebb lépcsők készülnek, amiket érdemes megvilágítani.


 

Régen a lépcsőházak világítását elintézték néhány falikarral, ami épp elég volt ahhoz, hogy ne essünk hasra, de kifejezetten a lépcsőfokokat azért nem világított meg. Pedig a lépcsőfokok megvilágítása biztonságosabb, arról már nem is beszélve, mennyire jól mutat egy-egy szépen megvilágított lépcső. Mai cikkünkben 8 módszert is mutatunk arra, hogyan lehet a lépcsőfokokat megvilágítani.

A legismertebb

Ma már sokféle lépcsővilágítás közül választhatunk, de az elsőként megjelent, és azóta leginkább elterjedt világítás a falba süllyesztett lépcsőfok világítás. Ezeket a kis lámpákat a falba süllyesztve a lépcsőfokok fölé helyezik el, általában 2-3 lépcsőfokonként. Ebbe a siófoki családi házba is ezt a megoldást választották.

Még több képért kattintson a fotóra!

Falba süllyesztett világítás LED szalaggal

A LED-es fénytechnika számtalan lehetőséget nyújt arra, hogy a lépcsőket ma már energiatakarékosan világítsuk meg. Az egyik legegyszerűbb megoldás erre a lépcsőfokok felett végighúzodó LED szalag, melyet a falba lehet süllyeszteni, vagy a falburkolat alá rejteni.

Képek forrása: revitcity.com és houzz.com

Lépcsőfok világítás

Ezt a világítást közvetlenül a lépcsőfokokba építik be, azoknak is a felső pereme alá. Az ideális megoldás itt is a LED csík elhelyezése. Ebben a IX. kerületi lakásban is ezt a megoldást alkalmazták.

Még több képért kattintson a fotóra!

Háttérvilágítással

Ezt a világítást is a lépcsőfokokba építik be, csak sokkal látványosabb, és mostanában ez a legtrendibb megoldás. Kicsit nagyobb munkával jár a beépítése, de már a látvány miatt is megéri. A világítást helyezhetik vékony furnérlemez mögé, de sokkal látványosabb az onyx lap mögé helyezett világítás.

Kép forrása: houzz.com

Korlátvilágítás

Nagyon jó megoldás az is, amikor a LED csíkot a korlátba építik be, ilyenkor ugyanis az egész korlát alatti területet és a lépcsőfokokat is jól megvilágítja.

Kép forrása: houzz.com

Felfelé és lefelé

A hagyományos, falikarokkal történő megvilágítás egyik formája, a felfelé és lefelé is világító falikarok elhelyezése, a szokásosnál alacsonyabban, vagy közvetlenül a korlát fölé, vagy a korlát és a lépcső közé. Ez a megoldás különösen jó egymás felett 2 vagy több sorban futó lebegő lépcsők esetén.

Képek forrása: houzz.com

Rejtett világítás

Nagyon látványos a lépcső és a fal közé rejtett világítás, de csak ott valósítható meg, ahol a lépcső nem érintkezik, vagy legalábbis nem minden pontján érintkezik a fallal.

Kép forrása: houzz.com

Korlátoszlop világítás

Ha megvilágíthatjuk a lépcsőfokokat vagy a korlátokat, akkor miért ne világíthatnánk meg a korlátoszlopokat. A korlátoszlopok is kaphatnak LED csíkot, ez azonban önmagában még nem ad elég fényt, érdemes kiegészíteni. A belső világítás sokkal legegyszerűbb, ilyenkor minden oszlop nagy világító lámpássá változik. Egyedi megoldás a tengerészstílus kedvelőinek a korlátoszlop világítótoronnyá történő átalakítása.

Képek forrása: pinterest.com, uberiron.com, houzz.com és lighthousenewelandstairofcapecod.com

 

Hozzászólások